Fashion

10 Δεκ 2015

Christmas Art de la table


 Η τέχνη του πώς να στολίσεις ένα τραπέζι απαιτεί γνώση, φαντασία και πρακτικότητα.
Οι περισσότεροι από σας έχετε ήδη στολίσει δεντράκι, γιρλάντες, φωτάκια παντού. Τα Χριστούγεννα
όπως και να το κάνουμε την θέλουν την υπερβολή τους σε ότι αφορά το στόλισμα, παρ'όλο που εγώ πότε δεν ήμουν fan της υπερβολής, όμως το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελούσε για μένα πάντα το it στοιχείο που θα απογείωνε. Ίσως γιατί τα συνδυάζω και όλα με το φαγητό (χάχα) ή ίσως γιατί το κύριο event των εορτών είναι το οικογενειακό τραπέζι. Κάνουμε τόσο κόπο να ετοιμάσουμε διάφορες λιχουδιές, να πετύχουμε την γαλοπούλα, γιατί να μην το απογειώσουμε όλο αυτό και με την σωστή διακόσμηση του τραπεζιού? 
Κατ'αρχήν πρέπει να είναι σωστά στημένο το τραπέζι , να έχουμε καθαρό και καλοσιδερωμένο τραπεζομάντηλο, το σερβίτσιο να μην έχει σπασίματα ή ατέλειες στις γωνίες, τα ποτήρια να μην είναι ξεθωριασμένα από το πλυντήριο πιάτων και τα μαχαιροπίρουνα να είναι καλογυαλισμένα.
Όπως θα δείτε και στην φωτογραφία η σωστή τοποθέτηση γίνεται ως εξής:


Το κυρίως πιάτο τοποθετείται 5cm πιο μέσα από την άκρη του τραπεζιού και στοιχισμένο στο κέντρο της καρέκλας. Ακριβώς από πάνω μπαίνει το βαθύ πιάτο της σούπας, και στο κέντρο του πιάτου τοποθετείται η πετσέτα.
Τα πιρούνια τοποθετούνται στα αριστερά του πιάτου με το μεγαλύτερο να είναι στην μέσα πλευρά και το μικρότερο στην έξω.
Το πιατάκι του ψωμιού στοιχίζεται ακριβώς πάνω από τα πιρούνια με το μαχαιράκι του βουτύρου πάνω από αυτό. Λίγο πιο αριστερά προς τα έξω τοποθετείς το πιατάκι της σαλάτας αν και δεν είναι κακό να το βάλεις κάτω από το πιάτο της σούπας για εξοικονόμηση χώρου. Δεξιά του κυρίως πιάτου μπαίνει το κουτάλι και λίγο πιο μέσα το μαχαίρι, με τα δοντάκια να κοιτάνε προς το πιάτο. Πάνω από το μαχαίρι μπαίνει το ποτήρι του νερού και λίγο πιο αριστερά ή δεξιά το ποτήρι του κρασιού ή της σαμπάνιας.



Αφού τελειώσαμε με το στήσιμο του τραπεζιού πάμε να δούμε την διακόσμηση. Τελευταία, πέρα από το τραπεζομάντηλο, βλέπουμε ότι τα σουπλά έχουν κλέψει την παράσταση, καθώς και τα ράνερ (ή τραβέρσες) σε δύο μέρη του τραπεζιού καθέτως ή σε ένα οριζοντίως. 
Εάν θες να δώσεις ζεστασιά, ατμόσφαιρα και ρομαντισμό στο τραπέζι σου, "παίξε" με κηροπήγια ή με χαμηλά ποτηράκια και ρεσό. Εάν θες γέμισε τα ποτηράκια με νερό, βάλε μέσα ένα λουλουδάκι ή πράσινο κλαδάκι και από πάνω το ρεσό.Έπειτα μπορείς να βάλεις στο κέντρο του τραπεζιού μια πιατέλα με ένα πράσινο στεφάνι και στην μέση καίρια (all time classic). Τα ξύλινα διακοσμητικά δίνουν μια έξτρα νότα ζεστασιάς και χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Λίγα ξυλάκια κανέλας θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη. Εάν θες να δώσεις λίγο χρώμα μπορείς να προσθέσεις αυτά τα γλυφιτζουράκια μέντας (κατά προτίμηση να τα δέσεις με έναν σπάγγο και ένα πράσινο κλαδάκι σε λευκή μεταξωτή πετσέτα). Ή να προσθέσεις ένα βάζο με πράσινα κλαδάκια.

Μπορείς ως κυρίαρχο χρώμα να έχεις το λευκό και να παίξεις με κόκκινες λεπτομέρειες. Εξαρτάται βέβαια και τι χρώμα είναι το σερβίτσιο σου. Εγώ έχω αδυναμία στα γκρι χρώματα, άλλος στο κόκκινο και κάποιες λίγο πιο τολμηρές στο μαύρο. Καλό θα ήταν τα έντονα χρώματα να είναι σε λιγότερο ποσοστό για να μην κουράζουν το μάτι. 

Υπάρχουν πολλές και φθηνές λύσεις που θα βρεις στα μαγαζιά, πχ αυτή η πιατέλα που την έχουμε δει παντού, είναι μια φθηνή και elegant λύση για να βάλεις τα αλλαντικά σου.


Μια άλλη στιλάτη άποψη είναι να στολίσεις τα αλλαντικά σε ξύλινη στρόγγυλη πιατέλα που γυρνάει . 


Αν έχετε φαντασία και μεράκι μπορείτε να δώσετε ζεστασιά και κομψότητα στο τραπέζι σας. Καλή επιτυχία και να θυμάστε πως θα πρέπει να βρούμε με ποιόν θα φάμε και με ποιόν θα πιούμε πριν  βρούμε τι θα φάμε και τι θα πιούμε όπως έχει πει και ο Επίκουρος (341-270 π.Χ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H ομάδα του WeloveWomen είναι δίπλα σας για να σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές σε κάθε σας απορία.